Palat de vanzare zona Calea Victoriei - Sala Palatului, Bucuresti

Caracteristici

ZONA
Calea Victoriei
Suprafata construita
900 mp
Suprafata Teren
2115 mp
An constructie
1920
Regim de inaltime
S+P+M

Desfasurare

Suprafetele si compartimentarea palatului si a proprietatii:

Corpul A1:

Suprafata construita: 535 mp 

Suprafata teren: 1.341 mp

Corpul A1:

Demisol: 6 camere depozitare & tehnice

Parter: Salon central, 8 camere, 4 bai, holuri & dependinte

Mansarda: pod mansardabil

Corpul A2:

Suprafata construita: 365 mp

Suprafata teren: 774 mp

Corpul A2:

Demisol: 2 camere depozitare 

Parter: 4 camere, 2 bai & dependinte 

Mansarda: 2 camere

Descriere

Palatul este situat in zona rezidentiala cuprinsa intre Calea Victoriei, strada Stirbei Voda si Calea Grivitei, ca artere majore, avand in vecinatate Sala Palatului si Catedrala Sfantul Iosif. 

In general, in zona casele sunt aliniate la strada, fiind amplasate in parcele in care inca predomina vegetatia. 

Multe dintre aceste cladiri, prin valoarea lor istorica si datorita valorilor arhitecturale deosebite, se regasesc pe lista monumentelor istorice.

Construita de familia Samsong si Albert Farchy intr-o zona plina de istorie, pe un teren achizitionat de la generalul Alexandru Budisteanu, cladirea in stil neoclasic dateaza de la inceputul secolului XX .

Ca un scurt istoric, Albert Farchy primeste terenul de la tatal sau, iar in 1920 construieste Casa cu Pelicani, ca un proiect al unui cunoscut arhitect al acelei perioade, Carol Cortobius, care si-a lasat amprenta si pe alte importante cladiri romanesti cum ar fi fostul Teatru de Opereta „Regina Maria” si vechea biserica „Sfantul Anton” .

In anul 1928 Albert Farchy a vandut o parte a proprietatii sale catre Familia Regala.

Intre anii 1928 si 1945 casa a fost resedinta regentului Gheorghe Buzdugan.

Ulterior casa a fost nationalizata avand diferite destinatii iar in anul 1957 a devenit Muzeul Cornel Medrea in care se regaseau peste 380 de sculpturi, picturi, arta grafica, etc, toate apartinand marelui sculptor si fiind doante de catre acesta statului roman. 

In anul 2004 proprietatea a fost restituita Familiei Regale.

Alcatuirea monumentului

Corpul A1 avea functiunea de reprezentare. 

In jurul unui hol central erau dispuse saloanele si sufrageria. Diametral opus intrarii, holul asigura legatura cu corpul A2 ce era destinat locuirii. 

Camerele de mari dimensiuni au plafoane si pereti cu decoratii bogate, luminatoare cu vitralii, oglinzi, stucaturi, conform gustului vremii. In aceste saloane aveau loc receptii, concerte, dineuri – fiind un spatiu destinat  primirii inaltilor oaspeti. Accesul in palat se face prin gradina si este subliniat in arhitectura cladirii atat prin detalii cat si prin inaltime.  Usa de acces este din stejar masiv cu ferestre din cristal bizotat de cea mai buna calitate.

Vestibulul este bogat ornamentat,  fiind realizat cu materiale pretioase, marmura, piatra, stucaturi.  Scara ocupa o pozitie centrala, fiind bogat decorata, finisata in piatra cu decoratii pe podeste din marmura de Moneasa neagra si Ruschita alb si roz.

Decoratia realizata in sah confera pretiozitate ansamblului. Peretii sunt subliniati de pilastrii verzi din stuco-marmura. Plafonul este decorat cu stucaturi. 

Holul este luminat prin intermediul unui luminator cu vitralii care au fost pictate si continua bogata decoratie a vestibulului.  Urmeaza in axul principal un salonas care asigura trecerea spre corpul 2 de cladire, destinat dormitoarelor. 

Parchetul din hol si din saloanele de la parter este desenat in carouri din stejar si paltin si este dispus pe diagonala. El se desfasoara in toate incaperile principale constituind un element semnificativ pentru decoratia interioara si realizand o frumoasa continuitate a spatiului interior. In dreapta, saloanele 3 si 4, au plafoane decorate in spiritul vremii care necesita lucrari de restaurare si o cercetare in vederea descoperirii unor urme de pictura.

Usile si ferestrele sunt din stejar masiv cu feronerie originala deosebit de frumoasa. In stanga holului se intra intr-o camera bine proportionata, dar lipsita de decoratii.

In vederea unei noi amenajari functionale a spatiului este desigur necesara o noua configurare a acestei scari si integrarea spatiilor din mansarda acum nefolosite.

Podul are dimensiuni generoase, sarpanta interesanta oferind posibilitatea unei mansardari si refunctionalizari.

download pdf
Vanzare
Regatta cod
RGT36712

Contacteaza-ne

Rezidential
0724558848
robert.teodorescu@regatta.ro
Va rugam sa confirmati termenii si conditiile

Proprietati asemanatoare

Acest site foloseşte cookies. Navigând în continuare vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor.